fbpx

ZANZIBAR

Je pol avtonomna regija Tanzanije v Vzhodni Afriki, ki jo sestavlja severni del istoimenskega otočja v Indijskem oceanu, 25-50 km od obale Tanzanije. Glavnino ozemlja tvorita dva glavna otoka, Unguja, nam poznan kot Zanzibar in Pemba. Glavno mesto se imenuje Zanzibar. Njegovo staro jedro, znano tudi kot Kamnito mesto (Stone Town), ima status Unescove svetovne kulturne dediščine. Po zadnjem popisu ima Zanzibar 1,3 milijona prebivalcev.

Otočje so na začetku našega štetja naselili Bantujci, do 10. stoletja pa je postalo pomembno trgovinsko središče regije, v katerem so sčasoma pridobili glavni vpliv Arabci. V začetku 16. stoletja so ga osvojili Portugalci, ki pa ga niso aktivno upravljali in konec 17. stoletja so prebivalci s pomočjo sultanata Oman izgnali evropske vplivneže. Arabci so razvili pridelavo začimb, močno pa se je razmahnila trgovina s sužnji. Tekom britanske kampanje proti sredini 19. stoletja je Zanzibar prešel pod britanski vpliv in postal protektorat Združenega kraljestva, kar je pomenilo, da je v praksi ostal pod upravo lokalnih sultanov. Tako je ostalo do leta 1963, ko je Zanzibar razglasil neodvisnost. Sultan Džamšid bin Abdula je bil odstavljen med zanzibarsko revolucijo leta 1964, nakar se je otočje združilo s Tanganjiko na celini v skupno državo Tanzanijo. Od tod tudi ime Tanzanija, ki je sestavljena iz TANganjika (staro ime Tanzanije) in ZANZibar = TANZANIJA.

ZANIMIVOSTI ZANZIBARJA

Rajske peščene plaže so prvo, ko pomislimo na Zanzibar. Dolge plaže z belo mivko so obkrožene s kokosovimi palmami in turkiznim morjem. Na Zanzibarju vsakdo najde primeren košček zase. Plažo, kjer boste imeli prostor samo zase, ali plažo, kjer boste imeli možnost se udeležiti številnih aktivnosti; kajtanje, surfanje, snorklanje, potapljanje, vožnja s jet skijem, kolesom, skuterjem, ples v odprti diskoteki ali na plaži, si privoščili unikaten koktajl v enem od številnih barov, poklepetali z Masaji, ki ponujajo masajsko bižuterijo, ….

Otok začimb, Zanzibar slovi kot otok začimb, katerih pridelavo so razvili Arabci. Obisk plantaž z začimbami je zelo poučna, pogosto polna presenečenj. Vse bomo izvedeli o izvoru in uporabi začimb, deležni pa bomo spoznavanja okusov.

Stone Town je zgodovinsko mesto, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, ljubiteljem glasbene skupine »Queen« pa je poznan predvsem kot rojstno mesto glasbene legende Freddie Mercurya. Njegova rojstna hiša je za turiste na vpogled kot muzej.

Prison island je otok oddaljen od Zanzibarja cca 20 minut vožnje s čolnom. Otok je turistom zanimiv predvsem zaradi prebivalcev otoka, velike »galapaške« želve, med katerimi se lahko sprehodimo, jih hranimo in se slikamo z njimi, želvam pa delajo družbo prelestni pavi.

Akvarium z velikimi morskimi želvami ima svojo bazo na skrajnem severu otoka, v Nungwiju. V akvariumu skrbijo, da se velike morske želve izvalijo v varnem okolju in ostanejo v njihovi oskrbi do enega leta, ko so dovolj velike za samostojno življenje jih spustijo v Indijski ocean. V akvariumu imajo obiskovalci možnost hraniti velike želve, najbolj pogumni pa lahko z njimi tudi zaplavajo.

Jozani – Chwaka Bay nacionalni park je zanimiv predvsem zaradi njegovih prebivalcev, avtohtonih rdečih opic »The Red Colobus Monkey«, ki živijo izključno samo na Zanzibarju, družbo pa jim delajo tudi »modre« opice, v parku pa si boste lahko ogledati tudi mangrove gozd.