fbpx

Kenija

Kenija

Je obmorska država v Vzhodni Afriki, ki na severu meji na Etiopijo, na vzhodu na Somalijo, na jugozahodu na Indijski ocean, na jugu na Tanzanijo, na zahodu na Ugando in na severozahodu na južni Sudan. Njeno glavno mesto je Nairobi, v katerem prebiva 4 milijone prebivalcev, v času delovnih ur pa se poveča za dodatnih 3 milijone delavcev, ki dnevno pridejo na delo v Nairobi.

MAASAI MARA

Kenija je turistom poznana predvsem po njenih nacionalnih parkih z divjimi živalmi; Amboseli, Samburu, Tsavo, Nairobi, … izmed vsemi pa s svojo čudovito pokrajino in veliko koncentracijo divjih živali najbolj izstopa Maasai Mara, v lokalnem okolju poznana preprosto kot Mara. Ne samo v Keniji, za mnoge ljubitelje safarijev velja Maasai Mara za najlepši nacionalni park Afrike in so ji nadeli ime »Magična Maasai Mara«, njeno  magičnost pa popestrijo njeni domačini, Masaji, ki veljajo za najboljše vodiče po parku. Ime Maasai Mara je bil podeljen ravno v čast Masajem, prednikom prebivalcev, ki so v Maro preselili z obrobja izvira reke Nil. Maasai Mara je magična, ko nas barve vzhajajočega ali zahajajočega sonca z obrisi drevesa akacije, žirafe, slona, … popolnoma očarajo. Magična ko zagledamo krdelo levov, gepardov, hijen, ko nam pot prekriža leopardinja z mladičem, ko se nam pogled ustavi na številni čredi zeber, gnujev, bivolov in tvorijo medsebojno sinergijo. Maasai Mara je slavna po veliki migraciji gnujev, zeber in antilop, ki vsako leto v obdobju od julija do oktobra migrirajo iz sosednjega Serengetija v Maro po iskanju svežih travnikov. Migracija spada med enega od sedmih čudes Afrike in enega od desetih čudes sveta.

NAIROBI

Je glavno mesto in hkrati največje mesto Kenije. S prebivalstvom 4 milijoni ljudi je tudi najbolj naseljeno mesto v Vzhodni Afriki in eno največjih v celotni Afriki. V času delovnih dni se število poveča na 7 milijonov, zaradi delavcev, ki hodijo na delo v Nairobi. Leži ob reki Nairobi v južnem delu države. Ime »Nairobi izhaja iz masajske fraze Enkare Nyorobi, kar pomeni »kraj hladnih voda«.

V času našega obiska Nairobija si bomo ogledali tri, turistom privlačne destinacije;

»Sheldricktrust Wildlife Trust Organization«, svetovno znano sirotišnico za male slončke. V času obiska jih bomo lahko opazovali pri dnevnem hranjenju z mlekom, po obroku pa pri njihovi hudomušni igri v blatu, marsikateri slonček pa se nam bo približal v želji, da jih počohamo po njihovem hrapavem hrbtu. Vodja sirotišnice Peter, nam bo za vsakega slončka razložil kdaj, zakaj in kako je postal sirota;

»Giraffe Centre«, zavetišče za ogrožene vrste žiraf, med katerimi je najbolj ogrožena žirafa vrste »Rothschild«. V sprehodu skozi zavetišče pa se ne bomo samo seznanili in poučili marsikaj novega o tej čudoviti živalski vrsti, ampak bomo imeli možnost žirafe tudi iz roke nahraniti in jih pobožati. Čudovit občutek, to vam lahko zagotovim;

»Bomas« predstavlja etični kulturno glasbeni center Kenije, sestavljen iz dveh delov. Zunanjega dela, kjer si bomo ogledali vzorce hiš, oziroma bivalnih prostorov različnih etičnih skupnosti Kenije, oblikovane v muzej. V pokritem glasbenem centru pa bomo uživali ob nastopu plesalcev in pevcev različnih etičnih skupnosti Kenije, ki nam bodo skozi glasbo predstavili bogato in raznoliko tradicionalno kenijsko glasbo.

DIANI BEACH

Je glavna plaža na obali Indijskega oceana v Keniji. Nahaja se 30 km južno od Mombase v okrožju Kwale. Od leta 2015 je že petič izvoljena za vodilno afriško destinacijo na plaži.

Plaža Diani Beach je dolga cca 17 km, od reke Kongo na severu do Galu plaže na jugu. Naj južnejši del plaže označuje največje kenijsko drevo »Baobab«, po naše kruhovec. Diani predstavlja enega od najbolj uglednih turističnih letovišč Kenije. Avtohtoni prebivalci okolice Diani je ljudstvo »Digo«, eno od devetih etičnih skupnosti poznano kot »Mijikenda«.

Diani in okolica je poznana po koralnem grebenu, črno-belih kolobus avtohtonih opicah in bližnjem nacionalnem parku »Shimba Hills«, rezervat divjih živali, ki gleda proti Indijskem oceanu. V Diani Beach je na voljo veliko število restavracij, hotelov, supermarketov, tržnic in nakupovalnih centrov. Od aktivnosti so na voljo kajtanje, jet skiing, snorklanje in potapljanje. Po čudoviti beli plaži si lahko bosih nog privoščimo dolge sprehode, vmes pa se ustavimo na pijači v katerem od prijetnih, obalnih lokalih. Z nekaj sreče smo lahko priče izvalitvi morskih želvic iz številnih gnezd na obali Diani Beach.

Na skrajnem severnem delu Diani  Beach, kjer se reka Kongo izliva v Indijski ocean si lahko ogledamo Kongo mošejo, izgrajeno v 16. stoletju in je zadnji starodavni Swahili spomenik v Diani.

V primeru interesa bo organiziran fakultativni izlet v Mombaso, drugo največje mesto Kenije, v katerem začutimo mešanico indijske, arabske in afriške kulture.